Over ons

Tof dat jij onze afdeling wil leren kennen!

René, als jonge landbouwer in 1966 gestart in Waarloos en lid van de toenmalige Boerenbond, werd in februari 1988 voorzitter van de Landelijke Gilde Waarloos tot eind 2014. 32 jaar voorzitterschap waarnemen is niet niks. Leo Wachters nam sindsdien het stuur over.

Enkele tientallen jaren geleden werd de ‘Boerenmarkt’ opgericht op het basketpleintje met grote tent en ambachtelijke markt. De buizenconstructie tot bouwen van ‘meters’ tenten sprak boekdelen omtrent uw gedreven inzet voor de vereniging.

Het teerfeest met gratis tombola blijft een jaarlijks hoogtepunt.

De actie en realisatie omtrent ‘elke Hoeve een Historisch verantwoorde Naam’ toe te kennen in het dorp en dit te koppelen aan een ‘Hoevepad’ was ver zijn tijd vooruit.

Het idee om jubilarissen te vieren en deze een aangepaste fruitmand persoonlijk te overhandigen wordt door iedereen gesmaakt.

De jaarlijkse busreis met als reisleider Fons heeft ons meermaals duidelijk gemaakt hoeveel ons ‘eigen land’ te bieden heeft.

Onze enige echte boerenbarbeque, gekoppeld aan een aangepaste fietstocht in de regio werd een ‘begrip’. Denken we maar terug aan de ganse voorbereiding om van 3 ½ varkens een festijn te maken.

Als hoogtepunt vermelden we de ‘Viering’ van 120 jaar LG Waarloos, waar de droom van René werkelijkheid werd tot het oprichten en inhuldigen van ‘De Mariakapel’ aan de hoek van het bos. Dit prachtstukje ‘Kreatief’ bracht meerder iemand tot de gedachte ‘Samen staan we sterk’.

De laatste jaren ontstonden nieuwe initiatieven zoals 'Op Stap in eigen buurt': met de fiets bezoeken we een landbouw(gerelateerde) activiteit of bedrijf of een ander interessante bezienswaardigheid. 'Dauwtrappen met ontbijt' is al enkele jaren ook een succes.

Ben je graag onder de mensen, trek je er graag op uit in groep, wil je samen onbekende plekjes ontdekken, dan is de landelijke gilde iets voor jou! Probeer het eens. Onze activiteiten zijn in eerste instantie gericht op leden, maar als niet-lid ben je zeker ook altijd welkom!

Over Landelijke Gilden

Heb je een warm hart voor het platteland en ben je graag onder de mensen? Dan is Landelijke Gilden de vereniging voor jou! Het hele jaar door organiseren de vrijwilligers van onze 900 afdelingen leuke activiteiten in hun dorp.

  • In het tuinseizoen krijgt je interessante tuintips tijdens een tuincursus of bij een bezoek aan één van de Open tuinen. Want in het laatste weekend van juni zetten honderden tuineigenaars hun deuren open voor het grote publiek. Landelijke Gilden heeft zelfs een tuinaanbod voor leerkrachten en leerlingen lager onderwijs: de Schooltuin! Met de Schooltuin willen we kinderen op een speelse manier laten kennismaken met tuinieren.
  • In de lente en zomer laten we je proeven van alle facetten van het platteland. Op de fiets ontdek je samen met je familie en vrienden de mooiste plekjes. Of ga je liever te voet de velden verkennen tijdens een dauwwandeling met nadien een lekker ontbijt? Als je wel van een wedstrijd houdt, dan is de Nationale streekzoektocht misschien iets voor jou? Te voet, met de fiets of met de auto, onderweg laten we je genieten van lekkere hapjes en streekproducten. Geïnteresseerd waar al dat lekkers vandaan komt? Tijdens de Dag van de Landbouw op de derde zondag van september ontdek je hoe het echt werkt.
  • Ook in het najaar zitten onze afdelingen niet stil. Je kan er leren, ontdekken, cultuur beleven en feesten. Zo organiseren heel wat landelijke gilden kookcursussen. Daarnaast kan je bij Landelijke Gilden terecht voor talrijke cultuurmanifestaties. Om het jaar af te sluiten of tijdens speciale feestdagen organiseren veel lokale afdelingen een diner of feestmaaltijd. Altijd brengen we mensen samen in een gezellige sfeer waar amusement en genieten centraal staan.

Het hele jaar door zet Landelijke Gilden zich als plattelandsvereniging in voor de leefbaarheid van de plattelandsdorpen. Het behoud van de dorpsschool, veilig fiets- en wandelverkeer, de bescherming van de open ruimte, de sociale samenhang in het dorp, het zijn thema's die Landelijke Gilden nauw aan het hart liggen.

Ook zin om lid te worden van onze gezinsvereniging? Je kan deelnemen aan onze activiteiten en je ontvangt daar boven op 6 keer per jaar het plattelandsmagazine Libelle Nest en ons ledenblad Buiten in de bus.

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.